A doua întâlnire transnațională

C3 - Troyan – Bulgaria, 15-21 0ctombrie 2018

 

 Ziua 1, 16 octombrie 2018

 

Prima activitate a fost vizitarea școlii și întâlnirea cu echipele de proiect, profesori și elevi, din cele 4 țări participante. S-au împărtășit idei, cunoștințe, așteptări legate de bunul mers al proiectului.

Materialele audio-video, prin care s-au prezentat școlile și orașele echipelor din proiect, au atras atenția auditoriului, prin creativitatea și originalitatea cu care au fost realizate.

A urmat o scurtă vizită a orașului Troyan, pentru descoperirea punctelor de reper și a principalelor obiective.

După-amiaza a fost dedicată vizitării Mănăstirii din Troyan, a treia ca mărime din Bulgaria și a Expoziției de Arte Populare și Meșteșuguri. Ne-au impresionat arhitectura specific bulgărească și istoria locurilor. Am făcut cunoștință și cu arta tradițională și folclorul bulgăresc, prin obiectele expuse. Elevii și-au exersat abilitățile practice, prin modelarea în lut a unor obiecte, momente captivante și distractive pentru toți.

 

Ziua 2, 17 octombrie 2018

 

Ziua a început cu invitația la cantina liceului, unde elevii, împărțiți pe grupe, au pregătit un mic dejun tradițional bulgăresc, fiind coordonați de elevi ai școlii gazdă. Buna dispoziție a fost punctul forte al acestei activități. În final, produsele realizate au fost degustate de participanți.

Conform agendei proiectului, a urmat vizita la Primăria orașului Troyan. Am fost primiți în sala de festivități de către d-na primar Donka Mihaylova, care ne-a urat un călduros bun-venit și ne-a făcut o prezentare scurtă a orașului, care împlinește anul acesta, 150 de ani de existență.

Ploaia nu a împiedicat continuarea activităților, elevii fiind angrenați să participe la competiția Tezaurul Cunoștințelor. Fiecare echipă a trebuit să găsească anumite coduri de pe clădirile semnificative din oraș și să ajungă în cel mai scurt timp la sosire. Elevii au reușit să se orienteze, folosind un telefon și indicațiile primite de la liderul echipei din care făceau parte. Competiția a fost plină de suspans, efortul fiind recompensat prin diplome de participare și un tort.

 

 Ziua 3, 18 octombrie 2018

Dis de dimineață, am pornit cu autocarul către Gabrovo, unde am vizitat cel mai mare Muzeu în aer liber, cu obiecte tradiționale din Bulgaria. Muzeografii ne-au prezentat obiectele autentice păstrate aici, cele 3 mori de apă, dar și replici ale unor case și ateliere meșteșugărești. Băieții au fost interesați de atelierele de confecționat cuțite și curele, iar fetele, de cele care prelucrau argintul. Cu toții, am gustat din produsele de panificație și din dulciurile specifice zonei.

A urmat vizitarea orașului Veliko Tarnovo, capitala istorică a celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Într-un timp relativ scurt, am putut sa trecem în revistă principalele obiective turistice din Bulgaria, prin miniaturile expuse în parcul MiniBulgaria. Ne-au încântat arhitectura și poziția în pantă a orașului, cu străzi înguste și pavate.

 

 Ziua 4, 19 octombrie 2018

 

Competiția roboților a fost evenimentul mult așteptat de pe agenda de lucru. Echipele și-au pregătit roboții și timp de 20 minute, i-au testat pe traseele prestabilite. După ce regulile au fost anunțate, roboții s-au întrecut pe cele 2 rute. Media dintre cei 2 timpi realizați a stabilit câștigătorul. Întreaga experiență a reprezentat un câștig pentru fiecare echipă.

După amiaza a fost dedicată unui workshop cu firma Robotika din Sofia. Participanților li s-a oferit ocazia de a crea un mini-robot, folosind elemente Lego. Echipele mixte, au colaborat pentru realizarea unui tanc, care trebuia să urmeze un traseu cu obstacole. Elevii au fost fascinați, atât de elementele de construcție, cât și de cele de programare.

Cina festivă de la restaurantul Bulgaria a reunit familiile gazdă, cu elevii și profesorii participanți la proiect. Relațiile de prietenie deja formate, au fost consolidate într-un mediu informal, provocarea serii fiind dansurile populare bulgărești. În acest cadru festiv, au fost acordate diplomele de premiere a competiției de roboți.

 

 Ziua 5, 20 octombrie 2018

 

Elevii au petrecut ziua, într-o manieră relaxantă, cu familiile gazdă. Unii dintre ei au mers în excursii, alții la picnic, sau au ieșit în oraș, însă cu toții s-au simțit perfect și și-au consolidat relațiile de prietenie.