A patra întâlnire transnațională

 Mazara del Vallo-Italia, 7-12 aprilie

 


Prima zi 7 aprilie 2019
              Gazdele noastre ne-au invitat într-un tur al localităţii Mazara del Vallo. Oraș "al mării, al vântului și al soarelui", Mazara are o istorie foarte bogată. Datorită poziției sale strategice, orașul a fost cucerit de-a lungul timpului de către diverse popoare: greci, normanzi, arabi.

               În vizita noastră am pornit de la Piața Mokarta cu vestigiile Zidului Castelului Normand și am parcurs un tur al celor mai importante repere istorice: Colegiul Gesuite, Seminarul Vescoville, Statuia Sfântului Vito și Teatrul Garibaldi. Am fost impresionați de frumusețea arhitecturală a catedralei construite datorită lui Ruggero d'Altavilla în 1072 precum și de varietatea obiectelor vechi, de o valoare inestimabilă, expuse în Muzeul Diocezan și în Muzeul Satirului Dansator. Sistemul complicat de alei ne-a condus prin parcuri impresionante cu palmieri, spre port, unic în Sicilia datorită canalelor sale. În timpul acestei călătoriei noastre am învățat multe lucruri interesante, detalii istorice despre oraș și locuitorii săi, despre obiceiurile și tradițiile lor.

                După-amiază, părinții, elevii și profesorii au plecat într-o excursie la Parcul Arheologic Selinunte. A fost un moment de întărire a relațiilor dintre parteneri într-o activitate informală. Ruinele templelor impunătoare și expozițiile muzeului ne-au oferit date importante pentru înțelegerea obiceiurilor și legendelor din diferitele perioade vechi din această regiune.
 
               Ziua 2, 8 aprilie 2019
               A doua zi a fost dedicată vizitei unităţii școlare. Istituto d'Istruzioni Superiore R. D'Altavilla-V. Accardi este o școală mare, care oferă diferite profiluri: electrotehnică, electronică, mecatronică, biotehnologia mediului, chimia materialelor, construcții navale, grafică și comunicare. În timpul activității am fost invitați să participăm la diverse experimente în diferite tipuri de laboratoare. În laboratorul de chimie ni s-au explicat procedurile de siguranță și diferitele procese care se desfășoară acolo. Am văzut dispozitivele și rezultatele unor activități care au loc în laboratorul de siguranță alimentară. Am observat la microscop diferite tipuri de celule din laboratorul de biologie și am aflat despre numeroase boli și modul în care pot fi descoperite. Elevii și profesorii au devenit, pentru scurt timp, lucrători pe nave. Ei le au condus către diverse destinații, traversând mări şi oceane prin diferite condiții meteorologice,  în centrul de simulare navală al şcolii. În laboratorul de mecatronică ne au fost prezentate cele mai importante creații ale studenților. Ne-a fost explicat modul în care funcționează procesele automatizate în cazul unei sere, al ascensorului, al unor podurilor mobile sau al unor panourilor solare.
 
               Ziua 3, 9 aprilie 2019
               Am început agenda cu întâlnirea cu directorul școlii. Am discutat despre importanța proiectului și a efectelor acestuia asupra comportamentului elevilor ţi a situaţiei lor şcolare. De asemenea, am vorbit despre sistemul educațional din țările noastre și a posibilelor soluţii pentru a îmbunătăți situația actuală.
               Următoarea activitate de pe ordinea de zi a fost evaluarea generală a ultimelor patru luni ale activităților proiectului. Fiecare țară a prezentat filmuleţe despre care  experiența lor în cadrul proiectului. Ziua a continuat cu un atelier de lucru cu privire la proiectele Arduino, cu costuri scăzute. Elevii au lucrat în grup, au asamblat diferite părți ale roboților și s-au concentrat asupra programării acestora pentru a îndeplini anumite sarcini. Profesorii au decis apoi, împreună, regulile expoziției. Au fost selectați judecătorii și au fost stabilite criteriile de evaluare pentru concursul de prezentare a produselor.
               Am luat prânzul la școală, iar profesorii și elevii au gustat mâncarea tipic siciliană. Totul a fost delicios. După masa de prânz, elevii au început să lucreze la activitățile proiectului. Ei și-au testat împreună roboții, au vorbit despre diverse utilizări ale acestora, și-au împărtășit ideile și gândurile.
 
               Ziua 4, 10 aprilie 2019
               Dimineața am plecat la Palermo. Peisajul de-a lungul drumului ne-a impresionat pe toți. Am fost angrenaţi într-un tur captivant  pentru a observa câteva din  reperele acestui oraș aglomerat. Arhitectura clădirilor a fost impresionantă, iar amestecul de stiluri, datorită diferitelor influențe, a fost unic. Catedrala Arabă Normandă din Palermo, inclusă în Lista Patrimoniului Mondial, ne-a captat atenția cu frumusețea sa. Teatrul Garibaldi și Fântâna Pretoria au reprezentat, de asemenea, o impresionante reminiscență a unei istorii glorioase. Călătoria noastră ne-a dus către faimosul port și ne-am oprit apoi la magazinele de suveniruri. Am încercat, de asemenea, diferite feluri de mâncare din bucătăria siciliană.
 
               Ziua 5, 11 aprilie 2019
               Joi de dimineaţă, fiecare țară și-a prezentat creațiile. Elevii din fiecare ţară participantă  au descris roboții și au demonstrat modul în care funcţionează. Fiecare robot a demonstrat originalitate, complexitate, un scop creativ și toate produsele create i-au impresionat pe cei patru judecători și pe întreaga audiență. Fiecare echipă a fost recompensată ulterior în ceremonia de decernare a premiilor și a certificatelor.
               Seara, am participat la petrecerea de rămas bun. Părinții, elevii și profesorii s-au a distrat împreună. DG a animat continuu atmosfera, iar publicul a dansat până la miezul nopții. Relațiile strânse de prietenie, deja stabilite, s-au întărit într-un mediu informal, prin împărtășirea unor dansuri  tradiționale .
 
               Ziua 6, 12 aprilie 2019
               În ultima zi am mers la munte în Sicilia. Am condus spre Erice, un mic sat la 751m deasupra mării. Am mers de la Poarta Trapani pe străzile înguste pietruite, până am ajuns la Castelul lui Venus. Ne-am bucurat de extraordinara panoramă spre Golful Trapani și port. Am gustat faimoasele dulciuri locale și am admirat ceramica decorată manual. Uneori norii ne-au înconjurat, mărind misterul, alteori priveliştea ne-a îndemnat să facem multe poze.
              După-amiaza am vizitat oraşul Trapani. Ploaia a cauzat unele probleme, dar nimic nu ne-a împiedicat să admirăm străzile înguste, arhitectura clădirilor și a bisericilor, parcurile și piețele, plajele și portul.