Articole din presă

ERASMUS+, “Remain On BOard! – Learning Journeys in Educational Robotics”

”Adolescența este un traseu care oferă multe drumuri secundare. Cel deștept va alege drumul principal” (Victoria Morozan)

Adolescenții de azi – elevii și adolescenții de ieri!… Profesorii implicați în proiectul Erasmus+, acronim ”ROBO” (ID:2017-1-IT02-KA219-036552_3), s-au reunit, la prima întâlnire transnațională, în perioada 21-25 mai 2018, la Colegiul Tehnic ”Domnul Tudor”, Drobeta Turnu Severin. Unitățile școlare implicate în proiect sunt: Istituto Superiore Ruggiero d’Altavilla – Vincenzo Accardi, Italia, Zespol Szkol im. por. Jozefa Sarny w Gorzycach, Polonia, Colegiul Tehnic ”Domnul Tudor”, România, Vasil Levski Comprehensive School, Bulgaria.

Deseori misiunea adolescentului este ”să coaguleze neantul într-o stea”, dar prin proiect, elevii fiecărui partener au coagulat cunoștințele și deprinderile dobândite în orele de pregătire suplimentară, în construirea unui robot. Și … totul a pornit de la obiectivul principal al proiectului, prevenirea fenomenului de abandon școlar, prin implicarea tinerilor în procesul de învățare și abordarea inovatoare bazată pe educația informală și utilizarea TIC în robotică.

Deschiderea lucrărilor primei mobilități cu elevii a fost salutată cu deosebită căldură de reprezentanții autorității locale. Astfel, marți 22.05.2018, primarul municipiului, domnul Marius Screciu a adresat delegaților prezente un călduros bun venit și mult succes în activitățile aflate pe agenda de lucru. De asemenea, prodecanul Universității din Craiova, Facultatea de Mecanică. domnul Mihai  Demian a apreciat în mod pozitiv preocuparea pentru robotică subliniind că viitorul aparține acestui domeniu.

Agenda întâlnirii, propusă de echipa de proiect a Colegiului Tehnic ”Domnul Tudor”, a conținut activități diverse care au captat atenția participanților. Au fost prezentate componentele hardware și conceptele de programare, utilizate pentru construirea roboților, toate echipele și-au împărtășit propria experiență și inițiativele de construcție a robotului. Aplicarea automatizării și robotizării în activitățile economice a fost asigurată prin vizita efectuată la Hidrocentrala ”Porțile de Fier I”, una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. Utilizarea automatizării și roboticii în domeniul educației, prin folosirea simulatoarelor, a fost o altă activitate atractivă, prezentată de reprezentanții Centrului Universitar Drobeta Turnu Severin.

Adolescenții noștri, acești puști rebeli, dependenți de internet și  jocuri online, ei cei care preferă accesarea unui site pentru a obține informații, au dovedit îndemânare, curiozitate, dorință de cunoaștere, comunicare și lucru în echipă.

Participanții au apreciat și activitățile conexe propuse, dansuri și muzică populară specifică județului, având ca interpreți și dansatori elevi ai școlii, dar și invitați de la Palatul Copiilor, Școala Gimnazială ”Regele Mihai I”, Liceul Tehnologic Special Drobeta.

Vizitarea celor mai semnificative locații ale orașului a fost un alt moment apreciat de către toți. Palatul Cultural ”Teodor Costescu”, în toată splendoarea sa, a constituit un veritabil punct de atracție, iar imaginea orașului oferită de la înălțimea Castelului de Apă, un real simbol al municipiului, a fost imortalizată în zeci de fotografii. Turnul de Apă a devenit un reper, nu doar turistic, ci și de orientare pentru elevii străini.

Călătoria cu vaporul pe Dunăre a oferit participanților posibilitatea de a vedea Rezervația naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici, monument al naturii unic în Europa.

Punctul culminant al activității a fost concursul roboților construiți de fiecare echipaj. Criteriile de departajare au avut în vedere viteza de deplasare, precum și respectarea traseului impus.

Toți elevii participanți s-au dovedit a fi curajoși, creativi și dornici de a descoperi tainele roboticii. Prin proiect s-au deschis porți spre cunoaștere, s-au descoperit vise care sigur vor deveni realitate, s-a confirmat valoarea elevilor participanți și toți au fost ”declarați” învingători!

Echipa de proiect
Colegiul Tehnic ”Domnul Tudor”

 


 

Reportajul transmis de televiziunea locală TELE2 Drobeta :

PROIECT EUROPEAN PENTRU TINERI

Un nou proiect european, implementat cu succes de unitățile școlare din Drobeta Turnu-Severin! De data aceasta, școala, care a reușit să se implice în proiect, este Colegiul Tehnic „Dl Tudor”. Elevi din trei țări au venit, astăzi, în Drobeta Turnu-Severin, pentru a implementa „Remain On Board”, menit să reducă abandonul școlar.

 Din aceeași categorie

Drobeta Turnu Severin

Bd. I.C.Bratianu nr.7

E-mail:

Tel: 0252 313745